На центральній ринковій площі в місті Схейндел (Schijndel), Нідерланди, ось вже 3 роки, перехожі милуються дивною красою, «трішки» більшої за звичну - «скляною фермою» («Glass Farm»). Якщо, на перший погляд, будівля відрізняється від стандартної ферми лише розмірами та дещо глянцевим відблиском, то придивившись пильніше, або опинившись всередині, розумієш, що «Скляна ферма» - зовсім і не ферма. Парадокс? – Та ні, всього лише ретельно спланований проект, плід спільної праці архітекторів і дизайнерів ротердамської архітектурної студії «MVRDV».

На те, щоб відреставрувати майже знищену під час війни центральну площу, місцевою владою і жителями одноголосо було прийнято рішення про втілення в життя проекту «Glass Farm», запропонованого засновником архітектурного бюро «MVRDV» - Вінні Маасом(Winy Maas). Будівельні та оздоблювальні роботи були завершені в 2013 році. Назва споруди «Скляна ферма» призвана нести в собі дух місцевості, символізувати особливість притаманну менталітету Нідерландів, уособлювати процвітання та ріст невеличких нідерландських міст і сіл. Насправді ж, за загадковими стінами будівлі, розмістився багатофункціональний центр з офісами, магазинами, ресторанами та оздоровчим центром.

Споруда, загальною площею понад 1600 м2 , та висотою в 14 метрів, збудована повністю зі скла, жодної цеглини не було використано під час її зведення. Що ж до зображення цегляного будинку з солом’яним дахом на фасаді будівлі – так це ніщо інше як фотографії. Для проекту, спеціально було найнято фотографа, який об’їздив сільську місцевість і робив знімки старих традиційних нідерландських будівель, ці фото згодом і стали загадковими вітражами на прозорій скляній конструкції. Незважаючи на той факт ,що на фасаді зображено традиційну сільськогосподарську будівлю старого зразка, проект виглядає надсучасно, ба навіть футуристично. Будівля центру майже в півтора рази більша за стандартну ферму, тож відповідно і зображення вікон та дверей збільшені, так, наприклад, висота основних дверей – 4 метри. Навіть доросла людина ,проходячи крізь такі двері, неодмінно відчує себе дитиною, і подумки хоч на мить повернеться в безтурботну пору дитинства.

Зображення були нанесені на скло за допомогою стародавньої техніки – ф’юзингу – спікання скла, що дозволило надати будівлі міцності, і захистити її від несприятливих природних стихій. Малюнки на скляній конструкції захищають будівлю від надмірного сонячного світла та тепла. Лише подекуди в скляному фасаді є прозорі «отвори» без зображень, саме через них до приміщення надходить необхідна кількість світла. Особливо заворожуюче будівля виглядає вночі: вона світиться з середини, ваблячи міщан та туристів відвідати центральну площу в темну пору доби.